آزمون SAT چیست؟
آزمون SAT (Scholastic Aptitude Test)، یک آزمون آمریکایی است که توسط سازمان غیردولتی College Board (CB)، واقع در ایالات متحده آمریکا، برگزار میشود و معیار سنجش دانش آموزان آمریکایی برای ورود به دانشگاه می باشد. سازمان College Board خود زیرشاخه سازمان ETS (برگزار کننده آزمون های TOEFL و GERE) می باشد و به نوعی میتوان همه این آزمون ها را از یک خانواده شمرد. قدمت برگزاری این آزمون به سال 1926 میلادی بازمیگردد و در طی حدود یک قرن بارها دستخوش تغییرات فراوانی شده است. نتیجه این آزمون مورد قبول بیش از 700 دانشگاه در سرتاسر جهان میباشد. و 4 بار در سطح بین الملل برگزار میشود. داوطلبین میتوانند در هریک از تواریخ دلخواه حتی به صورت پی در پی شرکت کننده و نمره ازمون مورد دلخواه را استفاده کنند. این ازمون در منطقه خاورمیانه در همه کشورها به جز ایران و سوریه برگزار میشود.
انواع آزمون SAT:
آزمون های SAT در حالت کلی به دو دسته General و Subject تقسیم بندی میشوند و دانشگاه ها براساس نیازهای هر رشته نمره آزمون مد نظر خود را اعلام میکنند.
مباحث SAT Subject:
Mathematics: Math Level 1, Math Level 2
Science: Biology B/M, Chemistry, Physics
English
History: U.S. History, World History
Languages: Spanish, Spanish with Listening, French, French with Listening, Chinese with Listening, Italian, German, German with Listening, Modern Hebrew, Latin, Japanese with Listening, Korean with Listening
هر موضوع در این نوع آزمون 800 امتیاز دارد.
آزمون SAT General:
این نوع آزمون از دو بخش ریاضیات پایه و زبان و ادبیات انگلیسی تشکیل شده هست که هر بخش دارای 800 امیتاز و کل آزمون دارای 1600 امیتاز میباشد. البته یک بخش انشاء نویسی نیز با امتیاز کل 6 نیز وجود دارد (این 6 امتیاز بر امتیاز کل 1600 اضافه نمیشود )که انجام آن اجباری نیست و دارای هزینه اضافی نسبت به هزینه کل آزمون دارد و دانشجو باید براساس درخواست دانشگاه نسبت به انجام دادن یا ندادن آن تصمیم گیری کند. زمان کل آزمون 195 دقیقه و به صورت 65 دقیقه بخش اول، Critical Reading، سپس 10 دقیقه استراحت، 35 دقیقه بخش دوم، Writing & Language، سپس 25 دقیقه بخش اول ریاضی، بعد 5 دقیقه استراحت، و بعد 55 دقیقه بخش دوم ریاضی میباشد. در این بین داوطلبینی که قصد نوشتن انشاء را دارند 50 دقیقه وقت خواهند داشت.
بخش زبان:
بخش زبان خود از دو بخش Critical Reading و Writing & Language تشکیل شده است که هر بخش دارای 400 امتیاز است که البته امیتاز مجموع آنها از 800 بر روی کارنامه درج میشود و مد نظر دانشگاه ها میباشد.
Critical Reading:
این بخش شامل 5 متن (یکی از متون شامل 2 متن مقایسه ای) متشکل از حدود 3250 کلمه با 52 سوال میباشد که برای هر متن به طور میانگین 10-11 سوال در نظر گرفته شده است. موضوعات متون پیرامون موارد زیر میباشد.
Questions 1–10 | U.S./world literature passage |
Questions 11–21 | social studies passage (with graphic) |
Questions 22–31 | science paired-passages |
Questions 32–42 | social studies passage (U.S. founding document/global conversation) |
Questions 43–52 | science passage (with graphic) |
همانطور که از نام این بخش پیداست صرفا دانستن لغات زیاد به شما کمکی نخواهد کرد و شما باید دارای مهارتی قوی در زمینه «تفکر انتقادی» داشته باشید که این امر جز مطالعه زیاد در زمینه مختلف کسب نخواهد شد.
Writing & Language:
این بخش شامل 4 متن با حدود 1250 کلمه و 44 سوال میباشد و شما 35 دقیقه برای پاسخگویی به آن مهلت دارید. در این بخش دانش گرامری و مهارت های زبانی به کمکتان خواهد آمد. موضوع متون این بخش به صورت زیر میباشد:
Questions 1–11 | career-related topic |
Questions 12–22 | humanities |
Questions 23–33 | social studies |
Questions 34–44 | science |
بخش ریاضی:
بخش ریاضی خود از دو بخش تشکیل شده است . بخش اول دارای 20 سوال با 25 دقیقه وقت میباشد. استفاده از ماشین حساب در این بخش ممنوع است. پس از این بخش یک استراحت 5 دقیقه داده میشود. بخش دوم دارای 38 سوال با 55 دقیقه وقت است و استفاده از ماشین حساب در آن بلامانع است. مباحث ریاضی شامل موارد زیر میباشد:
Fractions and Decimals
Percent
Ratios and Proportions
Averages
Algebra
word problems
Geometry
Triangles
coordinate Geometry
interpretation data
Sequences
Functions and their graphs
imaginary a complex number
آزمون SAT در ترکیه
برگزاری این آزمون در ترکیه هیچ ربطی به سیستم آموزشی، دانشگاه ها، وزارت علوم، سازمان سنجش عالی و آموزش و پرورش ترکیه ندارد و محل های برگزار این آزمون صرفا به عنوان محل برگزاری توسط CB اداره میشوند و تمامی پروسه آزمون و مامورین برگزار کننده توسط CB مدیریت میشوند. به دلیل اعتبار بالای این آزمون در سطح جهانی اکثر دانشگاه های ترکیه نتیجه این آزمون را قبول دارند وحتی برخی از دانشگاه ها ک در سطح خود برترین دانشگاه های ترکیه نیز هستند، صرفا با نتیجه این آزمون اقدام به پذیرش دانشجو میکنند. در این بین برخی دانشگاه های خصوصی نیز براساس نمره این آزمون اقدام به اعطای بورسیه تحصیلی میکنند. از جمله این دانشگاه ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
METU, ITU, Gazi, Bogazici (برترین دانشگاه های ترکیه در زمینه مهندسی)
Hacettepe, Koc (برترین دانشگاه های ترکیه در زمینه علوم پزشکی)
Bilkent, Sabanci (برترین دانشگاه های ترکیه در زمینه رشته های علوم انسانی)
دراین بین باید به این نکته اشاره کرد که دانشگاه فنی استانبول (ITU) نتیجه ازمون SAT Math level2 را قبول دارد و امتیاز سایر انواع آزمون برای این دانشگاه فاقد اعتبار است.
در این بین تعدادی از دانشگاه های مطرح ماننده Istanbul, Ege, Akdeniz, Marmara نیز نتیجه این آزمون را قبول ندارند و صرفا با نتیجه آزمون YOS خود پذیرش دارند.
نمره قبولی برای رشته های پزشکی به طور میانیگن 1400 به بالا ( با ریاضی 750 به بالا)
برای رشته های مهندسی به طور میانیگن 1380 به بالا ( با ریاضی 760 به بالا)
و برای رشته های علوم انسانی به طور میانگین 1350 به بالا ( با ریاضی 730 به بالا) می باشد.
البته توجه داشته باشید که این نمره های همگی به صورت میانگین و تقریبی هستند و براساس شرایط هر ساله داوطلبین ممکن است نمره ها نیز تغییر کنند. برای مثال برای داوطلبین ورودی سال 2019 دانشگاه METU برای رشته مهندسی کامپیوتر حداقل نمره 1480، برای رشته مدیریت بازرگانی حداقل نمره 1450، و برای دانشگاه Hacettepe برای دعوت به مصاحبه رشته های پزشکی و دندانپزشکی حداقل نمره 1450 مورد نیاز بود. در این بین دانشگاه Bogazici نیز صرفاً برای مجاز به انتخاب رشته شدن حداقل نمره 1300 را میطلبد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درمورد نحوه آمادگی برای این آزمون و منابع مورد نیاز میتواند از طریق ایمیل و یا کانال تلرگامی ما با ما در ارتباط باشید.