[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=”][/av_one_fifth]
[av_three_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=”]
تحصیل در ترکیه
کشور ترکیه به عنوان کشور همسایه ایران و به دلیل عدم نیاز به ویزا جهت ورود به این کشور، بین ایرانیان بسیار شناخته شده است. در این بین بسیاری از دانشآموزان و دانشجویان هستن که به دلیل نزدیکی ر نساسکشور ترکیه، آشنایی به زبان ترکی، سهولت در رفت و آمد و… تصمیم به ادامه دادن تحصیل خود در ترکیه میگیرند.
رتبه جهانی دانشگاه های ترکیه تقریبا با دانشگاه های ایران برابر است، اما به علت فراهم بودن شرایط تحصیل به زبان انگلیسی، امکان تحصیل به صورت دانشجوی مهمان (برای 1-2 ترم) در دانشگاه های اروپایی در صورت دانشجو بودن در ترکیه (طرح اراسموس “Erasmus”)، منطبق بودن دروس و سیستم آموزشی براساس سیستم دانشگاه های آمریکایی و اروپایی، امکان ادامه تحصیل در سال دوم در دانشگاه های آمریکا و اروپا ( در این سیستم شما نصف دوره تحصیل را در ترکیه و نصف باقی را در دانشگاه طرف قرارداد دانشگاهتان در اروپا و آمریکا میگذرانید، در این سیستم تمامی مراحل دریافت ویزای مقصد و هزینه های تحصیل و شهریه تحصیل در دانشگاه اروپایی و آمریکایی به عهده دانشجو است و دانشگاه صرفا روند پذیرش شما رو انجام میدهد.) و ارتباط نزدیک ترکیه با کشورهای اروپایی مدارک دانشگاهیی ترکیه نیز معتبر تر است و فارغالتحصیلان آن شانس بهتری برای پیدا کردن شغل مدنظرشان دارند.
سیستم درجه بند مدارک در ترکیه تا حد زیادی مشابه ایران است و به صورت:
دبیرستان (12 سال): lise
فوق دیپلم (2 ساله): Ön Lisans
لیسانس ( برای رشته پزشکی 6 ساله، دندانپزشکی 5 ساله و سایر رشتهها 4 ساله): Lisans
فوق لیسانس: Yüksek lisans
دکتری: Doktora، میباشد.
دانشگاههای ترکیه در کل به دو دسته خصوصی و دولتی تقسیمبندی میشوند که البته در این بین باید توجه داشته باشید که دانشجوی خارجی درصورت قبولی در هریک از این دانشگاه های مؤظف به پرداخت شهریه میباشد.
در مقطع لیسانس و فوق دیپلم برای ورود به تمامی دانشگاه های دولتی ترکیه شما باید از یک فیلتر اولیه آزمون ورودی در مرحله اول رد شوید، بعد از نمره آزمون در صورت بالا بودن نفراتی که نمره های عالی کسب کردهاند نوبت به سن داوطلبین میرسید و اولویت دانشگاه داوطلبان سن پایین تر هستند. البته در سیستم دانشگاه ها پذیرش صرفا با معدل دبیرستان ( بدون آزمون) نیز وجود دارد ولی به دلیل رقابت سنگین آزمون دهندگان، در رشته های پرطرفدار مانند پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، مهندسی و … عملاً شانسی برای پذیرش بدون آزمون وجود ندارد. در این برخی دانشگاه نیز برای دیپلم ها اعبتار 2 ساله قائل هستن و اگر بیشتر از 2 سال از تاریخ صدور دیپلم گذشته باشد دیپلم برای پذیرش بدون آزمون فاقد ارزش میباشد.)
در ترکیه هیچ دوره ضروری و اجباری به اسم «کالج» برای ورود به دانشگاه وجود ندارد و مؤسساتی که با این عنوان فعالیت میکنند همگی آموزشگاه های خصوصی به مانند آموزشگاه های کنکوری ایران هستند.
نکته مهم: داوطلبین عزیز باید توجه داشته باشند طبق قانون فعلی ترکیه هرگونه فعالیت خارجی های فارغالتحصیل دندانپزشکی در ترکیه، اعم از افتتاح مطب، فعالیت نزدیک دندانپزشک ترک، فعالیت در بیمارستان های دولتی و … تماماً در هر درجه تحصیلی ممنوع است.
فارغالتحصیلان داروسازی حق افتتاح داروخانه را ندارند ولی میتوانند در شرکت ها و کارخانجات داروسازی به صورت رسمی استخدام شوند.
فارغ التحصیلان فیزیوتراپی حق تأسیس مطب در هر درجه تحصیلی را ندارند (حتی اگر شهروندی ترکیه را کسب کنید) و برای تأسیس مطب باید ابتدا فارغالتحصیل پزشکی عمومی شوید و سپس درجه تخصصی را در رشته تراپیستی فارغالتحصیل شوید.
فارغالتحصیلان رشته های حقوق هیچ گونه حق فعالیت حقوقی در ترکیه(مگر در مسائل حقوق بینالملل) را ندارند.
تحصیل و فعالیت در زمینه رشته نظامی و مشاغل نظامی تماماً ممنوع است.
تأسیس هر نوع آموزشگاه تحصیلی توسط خارجی ها تماماً ممنوع هست.
فعالیت در زمینه مشاغل مربوط به دریانوردی و شیلات نیز برای خارجی ها ممنوع است.
(حتی درصورتی که فارغالتحصیل ترکیه نیز باشید این مشاغل برای شما ممنوعه هستن مگر اینکه موفق به اخذ شهروندی در ترکیه شوید)
شرایط ورود به مقطع لیسانس (پزشکی عمومی، دندانپزشکی عمومی، داروسازی، مهندسی، حقوق و …):
همانطور که قبلتر اشاره کردیم برای ورود به دانشگاه ترکیه در این مقاطع شما باید در یکی از دو آزمون SAT و یا YOS شرکت کنید.
آزمون SAT یک آزمون آمریکایی هست که توسط سازمان آمریکایی College Board ( زیر شاخه سازمان ETS برگزارکننده TOEFL) 4 بار در سال برگزار میشود. برگزاری این آزمون هیچ ربطی به سازمان های ترکیه ای ندارد. برخی از دانشگاه های ترکیه ( که در همه زمینه های برترین دانشگاه های ترکیه هستند) از جمله METU، Hacettepe، Gazi، Bilkent، Koc، Sabanci، Bogazici، Istanbul Teknik فقط با ازمون SAT اقدام به پذیرش دانشجو میکنند. و برخی دانشگاه های خصوصی نیز براساس نمره این ازمون بورسیه تحصیلی اعطا میکنند.
آزمون YOS انحصارا توسط هر دانشگاه جداگانه یکسال در سال برگزار میشود و دانشگاه براساس آزمون یوس خود و یا یوس دانشگاه های مشهور اقدام به پذیرش دانشجو میکنند. از مشهورترین دانشگاه های برگزار کننده یوس میتوان به دانشگاه های Ankara، Istanbul، Ege، Ataturk ، Akdeniz، 9 Eylul، اشاره کرد. که در این بین دانشگاه های استانبول، اگه، آکدنیز فقط با نتیجه یوس خود اقدام به پذیرش دانشجو میکنند.
پس از قبولی در ازمون ورودی براساس زبان رشته مورد نظر داوطلب مؤظف به ارائه مدرک معتبر در زمینه زبان ترکی و یا انگلیسی میباشد. در صورت نداشتن مدرک دانشگاه قبل از آغاز سال تحصیلی اقدام به برگزاری آزمون تعیین سطح میکند که در صورت قبولی مستقیماً وارد کلاس درس میشود. در غیر این صورت باید یکسال دوره آمادگی (Hazirlik) زبان مد نظر را زیر نظر دانشگاه بگذرانید.
دراین بین تعداد زیادی از دانشگاه ها با نتیجه هر دو آزمون اقدام به پذیرش دانشجو میکنند که لیست آنها در این لینک موجود است:
آزمون های ورودی دانشگاه ها
شرایط کار پس از فارغالتحصیلی در ایران:
برای امکان فعالیت در ایران پس از فارغالتحصیلی باید دقت داشته باشید که دانشگاه شما مورد تأیید وزارت خانه های مربوطه در ایران باشید. مسئولیت تایید و معادلسازی رشته های مهندسی و…. به عهده وزارت علوم و مسئولیت تایید و معادل سازی رشته های پزشکی ، دندانپزشکی و در کل رشته های پیراپزشکی بر عهده وزارت بهداشت ایران میباشد. پس از بررسی دانشگاه و مورد تایید بودن آن توسط وزارت بهداشت داوطلب وارد آزمون ملی میشود و پس از اخذ نمره قبولی براساس ظرفیت دانشگاه های ایران به یکی از پردیسهای بینالملل معرفی میشود و با پرداخت شهریه پردیس بینالملل واحد های ناقص را نیز پاس میکنند و بعد از آن مدرکش در ایران به صورت کامل معتبر میشود.
ارشد و دکتری
در این دو مطقع براساس رشته مورد نظر داوطلب مؤظف به ارائه مدرک ریاضی مانند نتایج آزمون های GRE، GMAT و یا ALES میباشد. نمره مورد نظر براساس رشته متفاوت هست.
سپس باید مدرک زبان انگلیسی و ترکی (داشتن مدرک زبان انگلیسی چه برای تحصیل به ترکی چه برای تحصیل به انگلیسی ضروری است) مانند TOEFL، IELTS، YDS ارائه دهد.
پس از آن مرحله برسی نمره معدل کارشناسی میباشد که برای برخی دانشگاه ها حداقل 16 برای برخی 15 و برای باقی دانشگاه ها 14 میباشد.
پس از بررسی مدارک دانشجو باید از مرحله مصاحبه توسط اساتید مربوطه و هیئت ژوری رد شود. شهریه این دو مقطع به نسبت مقطع کارشناسی کمتر است و شانس دریافت بورسیه نیز بیشتر میباشد.
[/av_textblock]
[/av_three_fifth][av_one_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=”][/av_one_fifth]